{{Message}}

Veelgestelde vragen

Op deze pagina vindt u de meest gestelde vragen over het coronavirus en aanvragen van persoonlijke beschermingsmiddelen bij het Landelijk Consortium Hulpmiddelen (LCH) via het bestelportaal Mijn MedBIS van Mediq. Houd deze pagina in de gaten voor actuele informatie.

In het LCH is afgesproken dat alle zorgprofessionals in Nederland werkzaam in verpleeg- of verzorgingshuizen, thuiszorg, geestelijke gezondheidszorg, gehandicaptenzorg, huisarts/huisartsenpost, verloskundige praktijken, acute mondzorg, jeugdzorg, revalidatiezorg, woonzorg, laboratoria, trombosediensten en fysiotherapeuten hun aanvraag kunnen indienen via Mediq. Meld u hiervoor aan op Mijn MedBIS. Ziekenhuizen en ambulancediensten kunnen hun aanvraag indienen via het LCH.

Ja, alle zorgorganisaties die de aanvraaglijst voor persoonlijke beschermingsmiddelen willen gebruiken, moeten zich aanmelden. Ook wanneer u klant bent van Mediq. 

U kunt uw OCI-account hiervoor niet gebruiken en vragen u een nieuwe account aan te maken voor het aanvragen van PBM. Gebruik de optie “Ik ben nog geen klant bij Mediq” op het registratieformulier

Het ministerie van VWS heeft vastgesteld welke producten aangevraagd kunnen worden en welke zorgorganisaties hiervoor in aanmerking komen. Op basis van de door u opgegeven KVK- en/of AGB-gegevens of het ontbreken hiervan, kunnen wij u mogelijk geen toegang geven tot het aanvraagformulier. Heeft uw organisatie aangegeven deze artikelen centraal in te kopen? Dan kan Mediq geen logingegevens verstrekken aan individuele bestellers. Neem hiervoor contact op met de key-user in uw organisatie. 

Ja, zolang er beschikbare voorraad is, kunnen alle klanten van Mediq hieruit bestellen. Zijn persoonlijke beschermingsmiddelen niet beschikbaar via de gebruikelijke kanalen, dan kunt u een aanvraag indienen via het LCH.

Na uw registratie krijgt u binnen 48 uur toegang tot het aanvraagformulier. U ziet dan een oranje knop voor PBM-aanvragen in uw beginscherm. Is uw registratie onvolledig, dan nemen we telefonisch contact met u op om uw aanvraag af te ronden. In dit geval duurt het langer dan 48 uur voordat u toegang krijgt. Wordt uw registratie afgewezen, omdat u niet valt binnen de criteria die gesteld zijn door het LCH, dan informeren wij u hierover per e-mail.

Nee, dit kan alleen digitaal via het aanvraagformulier op Mijn MedBIS.

Maak eerst een account aan in Mijn MedBIS voor 1 contactpersoon. Na de validatie van uw registratie, krijgt u inlog-gegevens. Log in met deze gegevens en voeg vervolgens contactpersonen toe aan uw account. 

Nee, elk debiteurnummer moet u apart registreren. Gebruik hiervoor het registratieformulier in Mijn MedBIS.

U kunt per organisatie slechts één afleveradres doorgeven.

FFP1-, FFP2- en FFP3-maskers, protectiejassen, spatbrillen, schorten, chirurgische maskers, onderzoekshandschoenen, diagnostische testen (inclusief PCR-materiaal, swabs en media). Op het aanvraagformulier in Mijn MedBIS ziet u exact om welke producten het gaat.

In Mijn MedBIS geeft u aan hoeveel extra materiaal nodig is voor de komende week. We doen hierbij een beroep op ieders professionaliteit om geen middelen te hamsteren. De beschikbare voorraad verschilt per dag en is niet te plannen door het LCH. Is uw aanvraag in Mijn Bestellingen in Mijn MedBIS op nul gezet of verlaagd, dan adviseren wij u op een later moment opnieuw uw aanvraag in te dienen. Wij weten niet wanneer nieuwe voorraden binnenkomen.

Klik hier om het advies van het RIVM te lezen. Hier vindt u ook adviezen die gelden buiten het ziekenhuis en speciaal voor huisartsen. 

U kunt hier meer informatie lezen over de normen van mondneusmaskers uit China en VS en de controle van de het KN95-masker. 

De volgende kwaliteitsrichtlijnen worden gehanteerd: FFPmaskers (NEN-EN149:2001+A1:2009), Chirurgische maskers (NEN-EN 14683:2005), Handschoenen (NEN-EN 455 1 t/m 4), Schorten (PE, Ca. 80 x 125 cm. halterschorten), Protectiejassen (Ondoorlaatbaar voor virussen 45gsm, lange mouw, tricot manchet, ook rugafsluitend, vocht afstotend - hoeft niet waterdicht te zijn -, Lengte: 1,25 m. Voldoende omvang, dat bij dichtmaken aan de achterkant geen open ruimte is. Striklint, die achterop de rug wordt vastgemaakt) Spatbrillen (sluit goed aanop het gezicht en heeft Anti-beslaan-coating)

Na aanvraag van PBM in Mijn MedBIS ontvangt u geen ontvangstbevestiging per email. U kunt de status van uw aanvraag en het ordernummer zien in Mijn MedBIS bij 'Mijn Bestellingen'. 

GGD/GHOR en ROAZ verdelen de beschikbare voorraad over alle aanvragen. Is er voldoende voorraad om (deels) aan uw aanvraag te voldoen en heeft u uw aanvraag op een werkdag voor 10.00 uur geplaatst? Dan kunt u op dezelfde dag om 15.00 uur in Mijn MedBIS bij 'Mijn Bestellingen' zien hoeveel er aan u is toegekend. De volgende werkdag wordt er voor 17.00 uur aan u geleverd. Op feestdagen en in weekenden worden aanvragen niet uitgeleverd. 

Uw aanvraag wordt geprioriteerd op urgentie door het LCH. Hierdoor kan het ROAZ de hoeveelheid artikelen die u heeft aangevraagd aanpassen.

In Mijn MedBIS geeft u aan hoeveel extra materiaal nodig is voor de komende week. De beschikbare voorraad verschilt per dag en is niet te plannen door het LCH. Is uw aanvraag in Mijn Bestellingen op nul gezet of verlaagd, dan adviseren wij u op een later moment opnieuw uw aanvraag in te dienen. 

We leveren alleen complete en gesloten verpakkingen uit. Hierdoor kan uw aanvraaghoeveelheid naar boven worden afgerond. 

De vrachtwagens geven u inzicht in de productbeschikbaarheid. Een groene vrachtwagen betekent dat er producten beschikbaar zijn om aan te vragen. GGD/GHOR en ROAZ verdelen de beschikbare voorraad over alle aanvragen. Is er voldoende voorraad om (deels) aan uw aanvraag te voldoen en heeft u uw aanvraag op een werkdag voor 10.00 uur geplaatst? Dan wordt er de volgende werkdag voor 17.00 uur aan u geleverd.

De actuele status en details van uw aanvraag kunt u volgen in Mijn MedBIS via ‘Mijn Bestellingen’.

De prijzen van de producten worden wekelijks in afstemming met VWS vastgesteld op basis van de geldende marktprijzen. Naast inkoop en distributie draagt Mediq namens het LCH ook zorg voor de facturatie van al deze hulpmiddelen.  Facturen hebben een betalingstermijn van 30 dagen. De verkoopprijzen kunnen per week door VWS worden aangepast en worden gehanteerd op basis van besteldatum. Aan de productlijst kunnen producten toegevoegd worden.

U betaalt géén express-toeslag over PBM-artikelen. Deze extra kosten worden niet doorberekend voor een PBM-aanvraag. Op alle andere artikelen is wel een express-toeslag van toepassing.

GGD/GHOR en ROAZ verdelen de beschikbare voorraad over alle aanvragen volgens de prioritering die is vastgesteld door het ministerie van VWS. Deze landelijke voorraad bestaat uit verschillende merken. Hierdoor kan uw levering meerdere merken bevatten.  

U moet uw retourzending tot uiterlijk 14 dagen na ontvangst van het product bij ons aanmelden en de zending voorzien van een meegestuurd retourformulier. Retourneren is alleen mogelijk indien de verpakking ongeopend en het product onbeschadigd is.

Neem contact op met ons Klant Support Team LCH via telefoonnummer 088-888 94 04.

Producten die niet op de LCH-lijst staan, kunt u op de gebruikelijke manier bestellen bij Mediq. Dreigt een product uit voorraad te raken, dan nemen wij vroegtijdig contact op met de leverancier of fabrikant en zoeken indien nodig naar een alternatief product. Wij informeren u hierover via de gebruikelijke kanalen. 

Met vervoerders hebben wij contact over de impact van het coronavirus op hun capaciteit en de maatregelen die zij nemen ombesmetting en verspreiding van het virus tegen te gaan. Zij volgen hierbij het RIVM. Naast extra aandacht voor handhygiëne, houdt de bezorger minimaal 1,5 meter afstand bij het leveren van uw bestelling. Ook tekent de bezorger na uw goedkeuring zelf voor uw bestelling. 

Mediq.com is using cookies

We use cookies to make Mediq websites easier to use, to deliver a personalised experience on our websites, and to better tailor our products, services and websites to your interests and needs.